Suomen Epävirallinen Lista TOP 40 – #1: Mitä, miten ja miksi? 

Linkit:

https://x-youthgonewild.com/suomen-epavirallinen-lista-top-40

https://open.spotify.com/playlist/3W7JL7KYG1yjXRlkmnlwcN?si=acd8e7564ff24558

https://facebook.com/xyouthgonewild

https://instagram.com/xyouthgonewild

https://youtube.com/@xyouthgonewild

Listautumislomake: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCBf84tH_D2oDwxnIL4HwsYq20n5QbOk1XU1KLBGuSpQks2w/viewform

https://neckofthewoodsrecords.com

 

Moi, ja tervetuloa seuraamaan Suomen Epävirallista Listaa! 

Se eroaa siitä ihan Virallisesta Listasta siten, ettei sillä huomioida kolmen suurimman levy-yhtiön julkaisuja – vaan kaikki muut! Joten jos listahitit eivät enää riitä musiikinnälkääsi tyydyttämään, olet juuri löytänyt uuden kotisi, jossa pääset genreen katsomatta nauttimaan Suomen ajankohtaisimmasta ja suosituimmasta omakustanne- sekä pienlevy-yhtiömusiikista, ja löytämään viikosta toiseen itsellesi uusia lempiartisteja!

Minä olen Joonas X-Youth Gone Wildilta ja tässä ensimmäisessä jaksossa pyrin vastaamaan muun muassa kysymyksiin ”mitä ihmettä?”, ”miksi?” ja ”miten?”, ennen kuin päästään seuraavissa jaksoissa musiikin ja varsinaisten viikottaisten listojen julkaisuun!

Haluamme omalla panoksellamme edesauttaa maamme omakustanneartistien ja pienlevy-yhtiöiden menestymistä. Omakustannelevyjen painattajana sekä digijakelijana olemme etuoikeutetussa asemassa todistamassa viikosta toiseen toinen toistaan mainiompien levyjen valmistumista ja ilmestymistä, ja olemme pohtineet miten parhaiten jakaa nämä – kaikin tavoin vertailun suurten levy-yhtiöiden artisteihin kestävät – julkaisut artistien omaa fanikuntaa suuremmalle yleisölle.

Idea Suomen Epävirallisen Listan perustamiseen syntyi hetken mielijohteesta selaillessani sitä ihan virallista Suomen TOP 40-listaa, jota koostaa Suomen Musiikkituottajat IFPI ry, ja huomatessani että kolmen suuren levy-yhtiön – Sonyn, Warnerin ja Universalin – ulkopuolisia julkaisuja; eli käytännössä pienlevy-yhtiöiden julkaisuja, mahtui listalle tasan kaksi. KAKSI! Ja kun samat Kolme Kuningasta dominoivat miltei samankaltaisin prosentein myös virallisia Spotify-soittolistoja, missiomme kirkastui kertaheitolla konseptiksi!

Uusien, hienojen indieartistien löytäminen genreen katsomatta ei tarvitse olla ihan noin ison kiven alla!

Niinpä Suomen Epävirallista TOP 40 Listaa julkaistaankin sloganilla ”ei isoja levy-yhtiöitä – vaan kaikki muut” ja tuon sloganin mukaisesti löydät listaltamme viikottain tuoreimmat ja parhaiten menestyvät omakustanne- ja pienlevy-yhtiöjulkaisut rankattuna fyysisten painoksien sekä Spotify- ja Youtube-toistojen muodostaman yhteissumman perusteella. Olit sitten musadiggari kuten minä, jota kiinnostaa muukin kuin listapop, muusikko joka haluaa löytää listalta uusia hengenheimolaisia, tai musiikkialan edustaja, joka haluaa pitää sormensa maamme indiekentän pulssilla; Suomen Epävirallinen Lista palvelee juuri sinua!

Suomen Epävirallinen TOP 40-lista julkaistaan joka sunnuntai klo 12 podcast-muodossa kaikissa tutuissa podcast-palveluissa, sekä seuraavana maanantaiaamupäivänä Spotify- ja Youtube-soittolistoina sekä kirjallisena versiona Instagram- ja Facebook-tileillämme. Lisäksi voit tilata Suomen Epävirallisen Listan myös sunnuntaisin ilmestyvänä uutiskirjeenä osoitteessa https://x-youthgonewild.com/suomen-epavirallinen-lista-top-40 (linkki myös tämän jakson kuvauksessa). Käy siis ottamassa mieleisesi kanavat haltuun, etkä missaa yhtäkään uutuutta! Spotify-soittolistan löydät Spotifyssa hakusanalla ”Suomen Epävirallinen Lista TOP 40” sekä sivuiltamme www.x-youthgonewild.com ja tämän jakson kuvauksesta. Youtube-, Instagram- ja Facebook-sivumme löytyvät puolestaan handlella @xyouthgonewild (kaikki yhteen).

 

Seuraavaksi sitten paljon nippelitietoa siitä miten lista toimii ja miten sen tiedot kerätään ja sijoitukset määritellään. Kaikki, jotka ovat täällä vain musiikkia varten, voivat nyt huolettaa siirtyä muihin kuunteluhommiin missaamatta mitään!

Ja ne kaikki teistä, joita kiinnostaa mitä listamme ”konehuoneessa” tapahtuu; pysykää kuulolla vielä muutaman minuutin ajan!

 

Eli, luullakseni nyt tuli vastattua jo kysymyksiin ”mitä ihmettä?” ja ”miksi?”. Eli avataan vielä hieman sitä miten listamme toimii.

Ensinnäkin listalle kelpuutetaan mukaan sekä single-, EP- että albumijulkaisut. Toisekseen näistä julkaisuista kerätään niiden fyysisten painosmäärien tiedot sekä Spotify- ja Youtube-toistot. Näiden yhteissummasta saadaan viikottainen listasijoitus. Listaan tarvittavat tiedot kerätään aina viikottaisen julkaisusyklin lopussa, eli koska perjantai on nykyään käytännössä se virallinen julkaisupäivä leijonaosalle kaikista julkaisuista, tiedonkeruupäivä on torstai. Artistit toimittavat meille julkaisunsa tiedot sivuillamme sähköisen nettilomakkeen kautta.

Se mikä ensiksi kuulostaa suht yksinkertaiselta ynnäilyhommalta, onkin sitten todellisuudessa hieman kimurantimpaa, kun listan kokoamisesta halutaan tehdä mahdollisimman reilua ja kattavaa. Ja nyt haluankin todeta varoituksen sanana, että seuraavaksi on luvassa matemaattisiakin pohdintoja, miten tällainen mahdollisimman toimiva tasapuolisuus saataisiin toimimaan käytännössä.

Ensimmäisenä lähtökohtanamme listalla on kunnioittaa artistin julkaisuun upottamaa ajallista panostusta, jolloin esim. albumijulkaisua painotetaan suuremmalla kertoimella kuin EP-julkaisua, jota puolestaan painotetaan enemmän kuin sinkkua. Toisin sanoen, nämä kaikki julkaisumuodot saavat osakseen kertoimen, jolla suhteutetaan artistin julkaisuun käyttämää ajallista panostusta.

Toisena lähtökohtanamme on kunnioittaa artistin julkaisuun käyttämää rahallista panostusta. Fyysinen julkaisu on huomattavasti kalliimpi julkaisumuoto kuin digitaalinen, ja esim. musiikkivideon tuottaminen Youtubeen kalliimpaa kuin lyriikka- tai automaattisen aihevideon. Tämä ei tietenkään jokikisessä tapauksessa pidä kutiansa, mutta poikkeus vahvistaa tässä kohdassa säännön. Fyysisissä julkaisuissa kallisarvoisimpia ovat vinyylilevyjulkaisut, minkä jälkeen seuraavat CD:t ja lopulta C-kasetit. Muita fyysisiä julkaisumuotoja, kuten esim. USB-tikkuja, on myös mahdollista ilmoittaa. 

Täten suurimmat rahareiät artistien kukkaroihin aiheuttavat tekijät saavat listalla vastaavat kertoimensa. Fyysisten painosmäärien tarkistamiseen käytämme NCB:n virallisia luovutuslupia, joista artisti on saanut oman kopionsa, ja jonka hän toimittaa meille listautumisen yhteydessä. Kyseessä on ”RMNOTE_[numerosarja]”-niminen pdf-dokumentti ”NCB Market”-nimisestä sähköpostiosoitteesta. Omilta painatusasiakkailtamme tätä ei vaadita. Musiikkivideoiden ja muiden videoformaattien tiedot ovat Youtubessa puolestaan julkisia, joten ne kerätään suoraan sieltä, olettaen että artisti on linkannut videon listautumislomakkeeseensa.

Kolmantena lähtökohtanamme on kunnioittaa artistin digijulkaisua ja siihen liittyvää verkostointitaitoa, kuten esim. Spotifyn tai Youtuben soittolistoille pääsemistä. Ulkopuolisena tahona näemme artistien kappaleiden Spotify-soittomäärät vasta niiden ylitettyä tuhat soittokertaa, eli voidaksemme ottaa huomioon myös artistin Spotify-menestyksen, tuo rajapyykki on ensin ylitettävä. Julkaisun Spotify-linkki tulee kuitenkin myös toimittaa jo listautumislomaketta lähettäessä, vaikka tuhannen striimin raja ei olisikaan vielä ylittynyt.

Tässä suuressa kokonaisuudessa fyysisten äänitteiden painotus listasijoituksessa laskee viikko viikolta, kunnes lopulta jäljelle jäävät enää digitaaliset parametrit, eli Spotify- ja Youtube-toistot.

Jos siis mielii Suomen Epävirallisen Listan kärkeen, sinne on monta tietä ja yleensä se on monen panostuksen yhteistulos. Listakärjen voi valloittaa sekä fyysisellä albumilla että onnistuneella Spotify-kamppanjalla, tai menestyksekkäällä musiikkivideolla – ja parhaimmassa tapauksessa tietenkin näiden kaikkien yhdistelmällä!

Hyvä! Siinä nyt nuo pahimmat matematiikan sulkeiset olivatkin!

 

Omat painatuksen artistiasiakkaamme saavat kutsun listautumiseen automaattisesti, ja kaikki muut voivat käydä täyttämässä listautumiskaavakkeen sivuillamme tai tämän jakson kuvauksen linkin kautta. Listautuminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Suomen Epävirallinen Lista TOP 40 toteutetaan täysin talkoovoimin X-Youth Gone Wildin ja Neck of the Woods Recordsin ystäviemme toimesta. Ja heistä puheen ollen; Neck of the Woods Recordsin miehistö valitsee viikottain täysin listasijoituksesta, tai ylipäänsä listalle pääsystä riippumatta, tutustumisen arvoisen kappaleen, joka kuullaan Viikon Nostona podcast-ohjelman loppupuolella, ja joita Neck of the Woodsin jengi kerää hiljalleen omaksi soittolistakseen.

 

Nyt tiedät kaiken tietämisen arvoisen Suomen Epävirallisesta Listasta! Kaikki listaan liittyvät soittolistat, ohjeet, listautumislomakkeet ja muut tiedot löytyvät vielä koottuna sivuiltamme osoitteesta www.x-youthgonewild.com Suomen Epävirallinen Lista TOP 40-sivulta.

Seuraavissa jaksoissa luvassa sitten huomattavasti vähemmän puhetta ja sitäkin enemmän mahtavaa musaa! Sellaista kuten esimerkiksi tämä helsinkiläisen Shout the Band-yhtyeen maanmainio ”Falling Into You”-ralli, jonka kundit ovat antaneet meille käyttöön ohjelman tunnariksi. Suurkiitos jäbille jo tässä vaiheessa ja kuulumisiin Suomen Epävirallisen Listan merkeissä!

Leave a comment